Eenakterfestival 2021

Eenakterfestival 2021

Als de Corona-maatregelen het toelaten zullen we op 6 maart aanstaande ons Eenakterfestival organiseren. Nu al zijn de voorbereidingen in volle gang. Het wordt fantastisch!

We weten zeker dat het zal plaatsvinden in theater De Kamers aan de Wezeperweg 1 in Amersfoort

Toneel gaat bij uitstek over schone schijn, eenzaamheid, frustratie en verwarring in allerlei vormen.

Tijdens het Eenakterfestival van Toneelvereniging De Rederijkers-Amersfoort in De Kamers vindt u een mix aan stijlen en thema’s. Komedie maar ook tragiek wordt gebracht in ensemblespel, dialogen en monologen tijdens dit tweede Eenakterfestival in Amersfoort. De voorstellingen worden gespeeld door individuele acteurs en toneelverenigingen uit de regio.

U begrijpt dat we met korte pauzes werken waarin het publiek op zijn plek vindt. We zijn blij dat we ondanks de coronabelemmeringen kunnen spelen voor publiek.
Het publiek zal zijn voorkeur kenbaar maken op basis van een puntensysteem, voor de gespeelde stukken en de acteur/actrice/zangeres die zich, naar zijn of haar mening, onderscheidt.

Wie speelt wat?

De Binnenkomst
Twee voormalige geliefden ontmoeten elkaar na een lange tijd. Zij komt binnen in het nieuwe huis van de man. Er zijn weinig woorden nodig om deze twee mensen te schetsen in een extreem pijnlijke situatie. Wezenloos staan ze tegenover elkaar. Om pijn te tonen heb je maar de woorden niet nodig.
CASA.

De goedkeuring
Een kamer, twee vrouwen. De een is zorgzaam, de ander een ogenschijnlijke losbol. Tussen hen in staat de doodskist van hun moeder. Na jaren zien deze zussen elkaar weer.
De dialogen zijn dynamisch en nemen het publiek mee in wat er in de hoofden van de vrouwen om gaat en hoe ze zich verhouden tot de wereld.  Een ding wordt steeds duidelijker: hun moeder heeft een groot stempel op hun beide levens en hun onderlinge relatie gedrukt.

Marianne Reijmers en Sylvia van Casteren

De lift
Vijf vrouwen die elkaar niet kennen, komen vast te zitten in de lift. Ieder van hen reageert op haar eigen manier en in een half uur tijd leren zij elkaar aardig goed kennen.
Een humoristische eenakter met een verrassende afloop.
De 1,5 meter voorschriften hebben van de lift bijna een goederenlift gemaakt, maar de vijf vrouwen spelen ‘op de man’.

Spelers van De Rederijkers

Horatio
Over Shakespeares Hamlet staan de boeken vol, maar wie was Horatio? Hij was Hamlets vriend en de man in wiens armen hij sterft met de woorden: de rest is stilte. In deze monoloog is hij de geschiedschrijver, degene die overleefde en overal bij was. Dit is zijn verhaal over Hamlet.
Erik Kuijper

Nadien
Jo is vanuit Almelo naar Amsterdam gereisd voor de begrafenis van haar vriendin. Het is haar allemaal niet meegevallen en per ongeluk is ook nog in een methadonbus gestapt. Als ze uitstapt is ze op een plek waar ze normaliter nooit komt. Ze treft daar Dinie. Een zonderlinge zwerfster die uit vuilnisbakken leeft. In de gesprekken die de bejaarde vrouwen voeren met elkaar en vaak langs elkaar, komen hun verloren idealen en illusies aan t woord.
Spelers van De Rederijkers

Opname
Meneer de Waal en Frank delen een kamer in het ziekenhuis. Meneer de Waal is er volkomen tegen zijn verwachting in terecht gekomen en ontkent dat er iets aan de hand is. Maar zijn ontmoeting met Frank doet hem inzien dat ze beiden in hetzelfde schuitje zitten. Ze weten ze dat ze niet meer beter zullen worden. Samen proberen zij hun menselijke waardigheid te behouden.
Spelers van De Rederijkers